keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Pikkujuttuja vai onko sellaisia talonrakennuksessa...

Ikkunoista tuli jo uusi lista, jossa ikkunoiden väri oli vieläkin väärin...no korjattiin se taas.

"Piipputaistelu" hävittiin. Eli hommataan itse savupelti ja muut kilkkeet piippuun. No, saimme piipun sentään pienemmän koon hinnalla.

Viimeisen viikon suurin mietinnän aihe oli IV-kone. Kävimme perjantaina suunnittelupalaverissa LVI-suunnittelijamme kanssa ja hän antoi meille viikonlopun aikaa miettiä iv-konetta sekä liesituuletinta, onko omalla moottorilla vai huippuimurilla. Liesituulettimesta hän suoraan suositteli omaa moottoria, koska huippuimurilla on taipumus jäätyä, jos se ei pyöri jatkuvasti. Toisaalta meillä on saarekekeittiö, joten melupuoli oli myös aika painavana toisessa vaakakupissa. Päädyimme kuitenkin lopulta liesituulettimeen omalla moottorilla. Melua on enemmän, mutta ei ainakaan tarvitse pelätä, ettei kovalla pakkasella toimisikaan. Ja valikoimahan on huomattavasti isompi kuin huippuimuriversioissa. Pitää yrittää löytää se hiljainen, mutta tehokas...ja mielellään valkoinen. Minulla tällä hetkellä suosikkina alla oleva.

Kuva: Falmec

IV-kone olikin sitten paljon pahempi pähkinä purtavaksi. Pääasiassa vastakkain olivat Vallox 150 SE MLV ja Enerventin Pandion. Vallox edustaa perinteisempää ristivastavirtakennoa ja Enervent taas pyöriväkennoista. Vallox on huomattavasti edullisempi. Enervent taas pitää pakkasilla ilman kosteampana, joka parantaa asumismukavuutta ja ehkä jopa terveyttäkin. Jossain vaiheessa mukana kisassa vilahti myös Systemair, mutta sen hylkäsimme, koska emme löytäneet tai kuulleet siitä mitään kokemuksia. Hinta kallisti vaakakuppia aivan viime metreille asti Valloxin suuntaan, mutta lopulta kuitenkin päädyimme Enerventiin. Varsinkin minä pelkäsin, että Valloxilla huoneilma olisi talvella mennyt liian kuivaksi tiiviissä kivitalossa.

Maalämpöpumppuja olen myös pyöritellyt eestaas. Lukenut netistä teknisiä tietoja, mielipiteitä ja kokemuksia. Nyt näyttää siltä, että meidän maalämpö toteutetaan joko Thermian, Stiebel Eltronin tai Niben pumpulla. Todennäköisesti päädymme näistä edullisimpaan. Pumpun koko näyttäisi olevan n. 8 kW ja kaivon syvyys n. 150 m. Otamme myös lämminvesivaraajan, jonka koko on 300-400 litraa. Vielä on pohdinnassa, otammeko aurinkoenergiavarauksen järjestelmään vai ei.

Huomasimme myös, että meidän piirustuksiin oli vahingossa jäänyt väärän Elemento-portaan mitat. Saatiin onneksi korjattua kuvat ajoissa, ettei tarvitse työmaalla alkaa ontelolaattoja katkomaan.

Sähkösopimus tontille on ok. Paperit tulivat tänään postissa. Ruduksen kanssa on avattu betonitili.  LVI-kuvat pitäisi tulla ensi viikon loppuun mennessä.

Eipä kait tässä muuta. Urakka- ja maalämpötarjouksia odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti