keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Maatöitä ja sähkösuunnittelua

Neljä päivää maatöitä takana ja hyvin on projekti edistynyt. Tässä hieman yhteenvetoa tähänastisesta.

Sunnuntaina kävin ostamassa 50 metrin mitan Hong Kongista ja kävin illalla töiden jälkeen huvikseni mittailemassa tontin rajat, kun kaupunki oli perjantaina laittanut rajapyykit uudestaan paikoilleen. Oikean mittaisilta sivut vaikuttivat.

Maanantaina kävin taas katsomassa, miten hommat sujuivat tontilla. Työt olivat edenneet nopeasti. Tontilta oli kaivettu irtomaat käytännössä kokonaan pois ja vesijohdolle ja viemäreille oli tehty syvä kaivanto. Tontin länsipäästä oli sitten kuitenkin löytynyt kalliota, jota jouduttaisiin räjäyttämään pois. Tapasin pikaisesti itse Haavistonkin, joka esitti heti visaisia kysymyksiä. Silloin aina huomaa, että ei sitä itse kyllä tiedä mitään mistään, jos joku ei ole tajunnut juuri sitä asiaa kertoa aikaisemmin. Keskusteltiin mm. vesijohdon vetämisestä talon alta ja sähkön mittauskeskuksesta. Olin saanut kaupungilta ukaasin, että talon alle vesijohtoa ei saa vetää kuin vasta ihan lopussa. Haavisto halusi lyhentää kaivantoa ja viedä vesijohdon varaston ali. No yksi puhelu kaupungille (Haaviston toimesta) ja lopputuloksena vesijohto menee varaston ali, mutta suojaputkessa. Haaviston työmies Jussi itseasiassa laittoi vesijohdon sitten koko matkalle liittymästä asti suojaputkeen, joten se on helposti vaihdettavissa, jos joskus on tarvetta. Mittauskeskuksen paikka olisi pitänyt olla tiedossa, mutta meillä ei sähkösuunnittelu ollut vielä maanantaina kunnolla edes käynnissä. Haavisto pikaisesti päätti, että autokatokseenhan se tulee. No, sinne se sitten sähkösuunnittelussakin lopulta tuli. Keskustelin myös Jussin ja kaivurikuskin kanssa murskeen ja sepelin eroista ja mietin vieläkin valintaani anturan alle. Maanantai-iltana saimme ensimmäiset luonnokset sähkösuunnitelmista Kermisen Karilta.

Tiistaina suuntasin taas aamulla tontille. Kiikutin sähköasemapiirroksen Jussille ja totesimme, että siinä oli kaikki suurinpiirtein samalla tavalla kuin oli jo osittain toteutettukin. On ollut toisaalta pienoinen järkytys ja toisaalta melko huvittavaa, miten paljon jo maatyövaiheessa on suunnitelmilla heitetty kuikkaa. Vesijohto ja sähköt menevät tontilla hieman eri reittiä kuin kuvissa. Jätevesi- ja perusvesikaivot ovat täysin eri paikassa kuin kuvissa. Salaojat tulevat erilailla kuin kuvissa. Autotallin rännikaivot muuttivat eripaikkaan kuin kuvissa. Totesin Jussille, kun keskustelimme asiasta, että minulle on noissa asioissa ihan sama, miten ovat, kunhan kaikki toimii. Ja päädyin muuten siihen sepeliin, mitä tulee maa-ainekseen anturoiden alle. Kalliimpaa, mutta pitäisi olla ainakin viimeisen päälle nykytietämyksen mukaan tehty. Maa-aineskuskin (Laaksonen) mukaan nykypäivänä n. 10% tehdään sepelillä ja loput edelleen murskeella. Olen kuitenkin saanut kahdelta eri taholta, jotka molemmat korjaavat vanhojen ja jopa uusienkin talojen perustusten kosteusvaurioita, tiedon, että sepeli on se oikea materiaali sinne anturankin alle. Ja luotan tähän tietoon. Tiistai-iltana porari tuli paikalle porailemaan reiät valmiiksi panostajalle. Myöhään tiistai-iltana kävimme kotona sähkösuunnitelmia läpi, koska tapaamme suunnittelijan keskiviikkona kello 8.30. Pitkä päivä vaati veronsa ja jotain tulkintaeroja sähköissä meinasi olla minun ja Pilvin välillä :)

Keskiviikkona menin heti seitsemän jälkeen katsomaan, joko räjäyttelijä olisi paikalla. Ei näkynyt miestä. Sitten koko perheen voimin sähkösuunnittelijaa eli Kermistä tapaamaan. Tapaaminen oli mielestämme antoisa. Saimme sähköt ja valaistuksen aika hyvään kuosiin. Joitakin yksityiskohtia mietimme vielä, mutta ne voi muuttaa vielä oikeastaan viime metreilläkin. Sen jälkeen heitinkin muut kotiin ja ajoin samantien Kalen toimistolle urakkasopimusta allekirjoittamaan. Meidän talon pystyttää sellainen firma kuin Staadi. Staadi on virolaisten pyörittämä firma, joka on tehnyt paljon Lammi-taloja Helsingin seudulla ja haluavat nyt tulla myös Tampereen markkinoille. Saimme urakan mukavaan hintaan ja porukka vaikuttaa pätevältä. Sopimus oli nopeasti käyty läpi, Kale oli tehnyt hyvän työn. Ensi viikolla alkaa sitten anturoiden valu. Iltapäivällä menin takaisin tontille ja näky oli aika uskomaton. Tontti oli taas puolillaan kiveä. Uskomatonta, miten niin pienen näköisestä kalliosta voi tulla niin paljon kiveä, kun se jysäytetään pieniksi paloiksi.

Uskoisin, että tällä viikolla tontilla on hyvät pohjat ja ensi viikolla Erkin porukka pääsee hommiin. Kermiseltä pitää vielä muistaa tilata mittauskeskus tontille, jotta saadaan sähkötkin urakkamiehille jossain vaiheessa.

Paljon on oppinut ja saanut tietoa rakentamisesta jo neljässä päivässä. Aika uskomatonta.

Tässä vielä kännykkäkuvia tältä viikolta.

Kaivanto viemäreille ja vesijohdolle. (Ma 4.7.)

Kalliota tontin länsipäässä. (Ma 4.7.)

Putkikaivanto. (Ma 4.7.)

Vesijohto jo osittain suojaputkessa. (Ma 4.7.)

Viemärit ja vesijohto jo osittan peitossa. Jussi asentaa viemäriä tallin suuntaan. Alakulmassa perusvesikaivo ja  Jussin takana viemärin tarkastuskaivo. (Ma 4.7)

Melkosia murkuloita löytyi tontilta. Etummainen jää tontille koristeeksi. Muut posautettiin. (Ti 5.7.)

Jussi asentaa tallin salaojia. Sepeliä jo levitetty tallin pohjiksi. Taka-alalla porari poraamassa panostusreikiä. (Ti 5.7.)

Aika mieletön näky keskiviikkona 6.7., kun kallio oli räjäytetty.

Toisesta suunnasta samat kasat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti